Vilken typ av fisk använder du i ArcticMed Omega-3 Premium?

Vi använder endast FOS (Friend of the Sea) certifierad vildfångad fisk (främst sardiner och ansjovis)

Varför behöver vi fettsyror?

Alla fettsyror har en enorm potential för kroppen, genom att de omvandlas till andra molekyler som spelar vitala roller för att reglera, förmedla, inducera och motverka otaliga kroppsfunktioner.

Det har konstaterats att människor behöver konsumera fleromättade Omega-3 och Omega-6 fettsyror för att kunna leva. De huvudsakliga källorna till dessa fettsyror är vegetabiliska fetter (Omega-6) och fet fisk (Omega-3).

En normal kost består av cirka 30 % fett, 55-60 % kolhydrater och 10-15 % protein. Kostfett innehåller många olika fettsyror, inklusive Omega-3 och Omega-6, bundna till triglycerider (intag cirka 90 g per dag), fosfolipider (intag 4-8 g per dag) och kolesterol (intag cirka 0,3 g per dag).

Kostfett transporteras intakt via munnen och magen till tunntarmen där det blandas med gallsyra och enzymer och omvandlas till fettsyror. De fria fettsyrorna tas upp av tarmceller och leverceller som använder fettsyrorna som byggstenar i produktionen av sina egna triglycerider och fosfolipider.

Kostfett transporteras till blodet via tunntarmen, lymfkörtelsystemet och levern och transporteras till alla kroppens celler tillsammans med kolesterol, bundet till protein.

Dessa buntas ihop med kolesterol och protein i olika "båtar" (VLDL, LDL, HDL, chylomikroner) som transporterar fettsyrorna i kroppens flödessystem, lymfkörtlar och blod, till alla kroppens celler.

LDL-kolesterol transporterar fettsyror i blodet till alla kroppens celler

Kolesterol transporteras till cellerna huvudsakligen av "LDL"-båten, medan överskott av kolesterol transporteras tillbaka till levern i "HDL"-båten och omvandlas till gallsyra. Triglycerider väljer att färdas huvudsakligen på "VLDL"- och "chylomicron"-båtarna, medan fosfolipider placerar sig "på däck" i de olika båtarna. Proteinet i båtarna känner igen stopppunkterna (receptorerna) i cellerna som använder Omega-3 och Omega-6 fettsyror som byggstenar i membranen som omger cellen och komponenterna inuti cellen.

Vad är Omega-6, Omega-3 och Omega-9?

Nedan hittar du en introduktion till skillnaderna mellan omega-3, 6 och 9 och bör ge dig en bättre uppfattning om varför dessa fettsyror är viktiga och varför vi hör så mycket om en fettsyra kontra en annan. 

Omega-6 och Omega-3 kallas essentiella fettsyror.

Omega 3 och Omega-6 de två viktiga fleromättade fettsyrorna är linolsyra (LA) och alfa-linolensyra (ALA). Linolsyra (LA) används för att bygga omega-6-fettsyra. Alfa-linolensyra (ALA) används för att bygga omega-3-fettsyror. 

Dessa fettsyror kan inte syntetiseras i kroppen och måste tillföras via kosten. Omega-6 och Omega-3 kallas essentiella fettsyror. 

Omega-3 och omega-6 fettsyror är viktiga för att alla vävnader i kroppen ska fungera normalt. 

Omega-3 från växtoljor. 

Kortkedjiga omega-3-fettsyror är fleromättade fettsyror som finns i växtoljor och fett från växter, t.ex. raps och linolja. Fettsyrorna kan omvandlas in vivo till långkedjiga omega-3-fettsyror, men i denna process förloras mer än 90 % och kan inte omvandlas till långkedjiga omeg-3 från fisk.

Omega-9 är en icke-essentiell fettsyra, eftersom den produceras naturligt av kroppen behöver den inte tillsättas.

Omega-9 används främst när det finns en brist på antingen omega-3, omega-6 eller båda. När kroppen inte har tillräckligt med omega-3 eller omega-6, försöker den kompensera genom att producera omega-9-fettsyror för att ta deras plats.

Vad är omega-3 essentiella fettsyror?

Omega-3-fettsyror är viktiga komponenter i cellulära och membranlipider (de viktigaste strukturella beståndsdelarna i levande celler) som är avgörande för liv och hälsa. Omega-3 fettsyra är en essentiell fettsyra (EFA) som inte kan syntetiseras av människokroppen och därför måste intas i den mat vi äter. 

Matkälla: Fisk, krill, säl, halvera, fisk och skaldjur och samma omeg-3 från alla fiskkällor. 


n−3 fettsyror (populärt kallade ω−3 fettsyror eller Omega 3 fettsyror) är en familj av essentiella omättade fettsyror som har gemensamt en slutlig kol-kol-dubbelbindning i n−3-positionen; det vill säga den tredje bindningen från metyländen av fettsyran.

Näringsmässigt viktiga n−3-fettsyror inkluderar α-linolensyra (ALA), eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA), som alla är fleromättade. Människokroppen kan inte syntetisera n−3-fettsyror de novo, men den kan bilda "långkedjiga" 20-kol n−3-fettsyror (som EPA) och 22-kol n−3-fettsyror (som DHA) från "korta kedja" arton kol n−3 fettsyra α-linolensyra. De kortkedjiga n−3-fettsyrorna omvandlas till långkedjiga former (EPA, DHA) med en effektivitet på cirka 5 % hos män och med en högre andel hos kvinnor.

Var kommer omega-3 essentiella fettsyror (EFA) egentligen ifrån?

Alger syntetiserar Omega-3-fettsyror från solljus och koldioxid.

Små djur äter algerna.

Större djur (d.v.s. fiskar) äter de mindre

Människor äter fisken.

Kan vi inte få i oss tillräckligt med Omega-3 från maten vi äter?

Generellt sett, ja, om du äter fet fisk 2-3 gånger i veckan minst 300 till 500 g varje gång. Helst bör din kost tillföra minst 2650 mg långkedjig Omega-3 (DHA + EPA) per dag, antingen från matkällor eller kosttillskott.

Omega-3-fettsyror finns i djupa kallvattenfiskar, som lax, makrill, ansjovis och sardiner.

Eftersom de flesta människor har lågt innehåll av Omega-3-fettsyran EPA är det viktigt för oss på ArcticMed att använda fiskolja från fisk (sardiner och ansjovis) som är högre i EPA än DHA.

Blood thinning and Omega-3

Hittar du inte det du letar efter?

Skicka ett mail till oss så återkommer vi till dig så snart som möjligt. Se till att inkludera ditt ordernummer (om du har ett).

Vänligen maila oss på support@arcticmed.com

Omega-3 and Blood Thinning / Bleeding